Tiimivaiheet ja Selkeys Fokus Energia®


Tässä e-kirjassa esittelemme tiimivaiheet ja annamme johtajille näkökulmia kuhunkin vaiheeseen Selkeys Fokus Energia® – mallin kautta.


Tiimivaiheet ja Selkeys Fokus Energia® on e-kirja johtajalle. Siinä esitellään eri tiimivaiheet ja kerrotaan johtajan näkökulmasta mitä kannattaa kussakin vaiheessa huomioida. Viitekehyksenä toimii Selkeys Fokus Energia® mallimme. Saat ymmärrystä tiimisi kehitysvaiheisiin sekä konkreettisia asioita mitä voit tehdä tiimisi kanssa kussakin vaiheessa vahvistaaksenne tiimin yhteistyötä ja menestystä.

Amerikkalainen psykologi Bruce Tuckman on laatinut teorian, jossa hän esittelee tiimin kehityksen vaiheet. Tuckman julkaisi artikkelin kehittämistään tiimivaiheista Development Sequence in Small Groups vuonna 1965. Hän kuvasi neljä tiimin vaihetta, jotka ovat: Forming (muodostuminen), Storming (myrskyäminen), Norming (vakiintuminen) ja Performing (kukoistaminen). Tuckman täydensi teoriaansa viidennellä vaiheella Adjourning (hajaantuminen) yhdessä Mary Ann Jensenin kanssa vuonna 1970. Jokainen tiimin kehitysvaihe tarvitsee erilaista johtamista ja edellyttää erilaisia tukitoimia.

Tärkeintä on, että johtaja on tietoinen näistä vaiheista ja osaa sopeuttaa omaa toimintaansa tiimin muuttuviin ja kehittyviin tarpeisiin. Myös lisäämällä tiimin tietoisuutta näistä vaiheista voidaan edesauttaa yhteistä vastuuta tiimin hyvinvoinnista ja tuloksellisuudesta.

Tiimivaiheet ja Selkeys Focus Energia e-kirja, johtajan opas, tiimin kehittäminen

Esimerkiksi Selkeys Fokus ja Energia® Myrskyvaiheessa:

Selkeys – Kirkasta tiimin ydintehtävä, yhteiset tavoitteet ja arvot. Usein myös organisaation merkitys (purpose) vaatii selkeyttämistä.

Fokus – Kiinnitä huomiota tiimiläisten tutustumiseen, erilaisiin motivaatioihin ja tiimitarpeisiin. Käytä tähän aikaa ja osallistavia menetelmiä. Kartoita myös tiimin keskeisimmät sidosryhmät.

Energia – Vahvista hyvällä vuorovaikutusenergialla, johdonmukaisuudella ja läpinäkyvyydellä luottamusta. Istuta anabolisen energian siemenet tiimiin. Varmista, että teillä on toimivat vuorovaikutustavat. Luokaa hyvän yhteistyön tavoitteet ja raamit.

Lataa tästä Johtajan opas, missä jokainen tiimivaihe on käyty läpi selkeyden, fokuksen ja energian näkökulmasta. Saat ladattua e-kirjan antamalla yhteystietosi tähän:

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jos et löydä e-kirjaa sähköpostistasi, se voi olla roskapostissa. Lisää tietosuojasta: https://energycoaching.fi/tietosuojaseloste/

Erilaiset persoonatyylit tuovat oman näkökulmansa eri tiimivaiheisiin. Olemme tehneet helppokäytöiset kortit johtajalle sekä koko tiimille, missä eri tiimivaiheet on esitelty eri persoontyylien näkökulmista!


Käy katsomassa kortit jokaisesta tiimivaiheesta verkkokaupastamme:

Tiimivaiheet-kortti 1/4 Muodostumisvaihe

Tiimivaiheet-kortti 2/4 Myrskyvaihe

Tiimivaiheet-kortti 3/4 Vakintumisvaihe

TULOSSA!! Tiimivaiheet-kortti 4/4 Kukoistusvaihe

Ota meihin yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää?
Haluaisimme kuulla sinusta. Lähetä meille viesti, niin vastaamme mahdollisimman pian.

Tätä sivustoa suojaavat reCAPTCHA ja Google Tietosuojakäytäntö ja Käyttöehdot ovat voimassa.