BISNES

ENNEAGRAMMI

Mikä on enneagrammi-systeemi?

Enneagrammi on vanha itsetuntemuksen syventämiseen sekä toisten ymmärtämiseen kehitetty työkalu. Se kuvaa lyhykäisyydessään yhdeksää erilaista persoonallisuustyyliä. Sanat "ennea" ja "gram" tulevat kreikasta. Ennea tarkoittaa yhdeksää ja "gram" tarkoittaa mallia tai kuviota.

Enneagrammi on dynaaminen ja monimuotoinen malli, joka kuvaa ihmisten näkyvää käytöstä syvemmällä tasolla olevia erilaisten persoonallisuustyylien motivaatioita, vahvuuksia, sokeita pisteitä ja puolustusmekanismeja.

Jokaisella persoonallisuustyylillä on luontaiset sisäiset ajurit ja strategiat näiden ajurien toteuttamiseen. Jokaisella persoonallisuustyylillä on siten myös omat tyypilliset ajattelumallit, tunnemallit ja toimintamallit.

Enneagrammi voidaan nähdä kasvun karttana. Yhdeksän erilaista persoonallisuustyyliä asettuvat ympyrällä omiin keskeisiin paikkoihinsa ja ovat suhteessa toisiinsa. Yksi näistä yhdeksästä persoonallisuustyylistä on ominaisinta itseämme, oma ydintyylimme. Ydintyylimme ei muutu, vaikka voimme kasvumme matkalla joustavasti käyttää myös ominaisuuksia muista persoonallisuustyyleistä.

Erilaiset persoonallisuus-tyylit huomioivat eri asioita

Mikään yhdeksästä profiilista ei ole toistaan parempi tai sovellu paremmin johonkin tehtävään kuin toinen. Itsetuntemuksen taso ja kypsyys ovat ratkaisevampia tekijöitä. Persoonallisuustyylimme vaikuttaa siihen, mihin huomiomme menee, minkälaista vuorovaikutus kanssamme on ja millaista luontainen energiamme on. Persoonallisuustyylimme vaikuttaa lisäksi siihen, mitä pidämme tärkeänä ja mitä arvostamme. Nämä edellä mainitut asiat näkyvät työelämässä erilaisina odotuksina työympäristöä ja vuorovaikutusta kohtaan. Enneagrammia on sen vuoksi käytetty paljon vuorovaikutuksen kehittämisessä, tiimidynamiikan vahvistamisessa, konfliktitilanteissa ja johtamisen kehittämisessä.

Enneagrammimalli on kehittynyt vuosituhansien saatossa ja tullut modernin psykologian käyttöön 1970-luvulla. Enneagrammia ei mallina omista kukaan. Liiketoimintamaailmassa enneagrammia on alettu hyödyntää yhä enemmän yksilö- ja tiimivalmennuksissa. Kansainvälisellä tasolla toimii jo useita sekä enneagrammin, liiketoiminnan konsultoinnin että valmentamisen yhdistämiseen sertifioituja valmentajia.

Enneagrammi on kartta kasvuun ja kehitykseen

Enneagrammissa on yhdeksän erilaista ydinpersoonallisuustyyliä. Kunkin tyylin viereisiä tyylejä kutsutaan ”siiviksi”. Enneagrammikuviosta näkyy myös, että jokaisesta tyylistä lähtee viivat kohti kahta erilaista tyyliä, joita kutsutaan ”linjoiksi”. Enneagrammi ohjaa näin jokaista meistä hyödyntämään sekä viereisiä tyylejä että linjojen päässä olevia tyylejä. Näin pystymme laajentamaan ja monimuotoistamaan omaa ajatteluamme, tunnemallejamme sekä toimintaamme.

  • Jokaisen oman ydintyylin viereiset siipityylit täydentävät ja värittävät ydintyyliä. Tyypillisesti jokaisella meillä on toinen siipi vahvempi kuin toinen. Parhaimmillasi – varsinkin jos ihminen on panostanut itsetuntemuksen kehittämiseen – hän pystyy käyttämään molempia siipiä joustavasti.

  • Linjat puolestaan avaavat näkökulmaa siihen, mistä tyyleistä voi erityisesti laventaa omaa kasvupolkuasi. Perinteisesti voidaan ajatella toisen linjan kuvastavan suuntaa, johon oma persoonallisuustyyli liikkuu tasapainossa ja kasvussa, ja toisen taas suuntaa, jota kohti liikutaan stressissä. Nykytiedon valossa ajattelemme kuitenkin, että linjatyyleistä voi molemmista ammentaa sekä niiden hyviä ja että huonompia ominaisuuksia.

Itsetuntemus voimavaraksi

Vaikka ydintyyli säilyy samana läpi elämän, eri tyylien sinfonia vaikuttaa ja kehittyy vuosien saatossa. Mitä enemmän ihminen kokee elämää ja mitä enemmän panostaa itsetuntemuksen kehittämiseen, sitä varmemmin eri tyylejä on mahdollista integroida osaksi omaa tyylikokonaisuutta. Näin ihminen saa yhä enemmän sävyjä ja orkesterinsoittajia orkesteriinsa. Enneagrammin avulla on mahdollista ikään kuin ohituskaistaa pitkin oppia ymmärtämään itseään ja muita paremmin, tunnistaa sekä omat automaatiot, että vahvuudet ja haasteet.

Kuuntele podcast jokaisesta johtajatyylistä